BVC - 18 mån kontroll

(null)

Imorse var jag och Ebba på BVC för kontroll, nya mått och vaccin. Första minutrarna gick det galant och Ebba ritade streck på ett papper och staplade fyra klossar på varandra, bara sådär! När vi sedan ber henne göra saker blir hon lite blyg och vill gärna upp i famnen. Skeptisk till sköterskan och skeptisk till den stängda dörren... Men hon checkar av alla punkter för vad man ska kunna vid 18 mån i alla fall: säga minst 10 ord, hämta föremål som man ber om, peka ut kroppsdelar m.m. 

Såhär såg måtten ut idag, 18 mån och 4 dagar gammal:

Längd: 81,5 cm
Vikt: 10820 gram
Huvudomfång: 47 cm

Ebba 18 månader

(null)
Min lilla Ebba dagen till ära, 9 september.

Vår lilla böna är nu 1,5 år! 18 månader. Eftersom jag skrev en uppdatering om henne för bara en månad sen så har jag inte lika mycket att säga nu. Annat än att det poppar nya ord ur hennes mun varje dag nu! Så kul. Och skönt! 

Ex på ord hon kan säga är: mamma, pappa, titta, sitta, där, nej, ja, mer, bajs, kiss, blöja, fin, hej, hejdå, tja, hallå, bapp(napp), bil, anka, katt, tack, gott, baby, igen, usch, blä, ajaj, äpple, pasta, boll. 

Det hon sa igår när vi skulle äta var så tydligt -"pasta!". För att hon älskar det. Å på kvällen tog hon min borste och borstade mitt hår, sen utbrister hon "fin!". Lika tydligt det. Så sött!

Kommer inte på fler ord nu, men några till är det nog.

Förskolan har gått lite bättre denna vecka även om hon nog hellre skulle vilja vara hemma med familjen. Edvin berättar att hon gråter när de är ute på gården och sträcker armarna efter honom, stackars lilla☹️ Edvin tycker att det är jobbigt att hon är ledsen och har bett fröknarna "ta hand om Ebba". Gulle! Men ja, det går framåt i alla fall och hon har ätit lite bättre.

Sovsituationen hemma är också löst. Nu nattas hon i sin spjälsäng och somnar där varje kväll efter lite klappar och gos. Tar allt mellan 20 min - 45 min. Helt ok! Men fick veta att hon sover ca 2,5 h varje dag på förskolan. Förmodligen därför det kan ta längre tid för henne att somna ibland. Men trygg att sova på förskolan i alla fall!

På torsdag ska vi till BVC för kontroll och vaccin. Blir spännande att se hennes vikt och längd nu. Gör en uppdatering då.

Inskolning på förskola

För 2 veckor sedan skolades Ebba in på förskola med pappa K. Edvin har börjat på storbarnsavdelning(vilket gått toppen och känns SÅ, SÅ rätt för honom!) och Ebba har "tagit" brorsans plats på hans gamla avdelning.
 
Så hur har det gått för Ebba då? - Sådär alltså. Vi hade en förhoppning om att det skulle gå lättare att skola in henne då hon varit där och hälsat på korta stunder 2 ggr/dag, sett miljön osv. Men nej. Det hjälpte inte. Hon blir extremt ledsen när vi lämnar (men tystnar ändå ganska snabbt). Men sedan är hon ledsen till och från under dagen. Och äter nästan ingenting. Hon har varit helt slut och somnat före lunchen och är oftast så trött, hungrig, arg och ledsen att hon inte kan äta när lunchen väl serveras. Plus extremt kräsen. Hon äter bara tre maträtter i princip. Så en platta färdig välling har fått hänga med till förskolan så de kan ge henne då hon inte fått i sig någonting under hela dagen. Mellis går sällan i, då hon inte gillar bröd. Fil går däremot bra.
 
Så jag tror en stor bov i detta är maten. Vem är inte arg och ledsen när en i princip inte ätit på en hel dag? Tycker så synd om henne. Hoppas bara för allt i världen att hon lär sig äta lite bättre snart. Edvins kräsenhet släppte helt vid 2 års ålder, hoppas det vänder för Ebba med!
 
Jag har även läst att det ofta är knepigt att skola in barn som just är 1,5 år. De är i en känslig utvecklingsfas just i denna tid och det gör det ju hela extra kämpigt för henne. Ebba kändes SÅ mycket lättare i våras när hon var runt 15-16 månader så då hade det förmodligen fungerat bättre att skola in. Men vad gör man. Det är som det är och inget vi kan förutspå innan. Edvin skolades in vid 13 månader och det gick som en dans.
 
Sover bra verkar hon göra i alla fall. Vi har även lärt henne somna i sin egen säng här hemma nu(istället för att natta i vagnen), vilket gått förvånansvärt smidigt. Nu hoppas vi bara hon kan växa in i förskolan och att hon kan börja tycka att det är kul att gå dit. Tyvärr slutade vår favoritpedagog i fredags(även Ebbas) vilket ställt till det ännu mer för henne denna vecka. I fredags hade det ändå gått rätt bra för henne. Men varit jobbigt igår igen... Hoppas dagen idag går liiite bättre. Och jag vet. Vi får ge henne lite tid. Än så länge har hon bara varit där 7 dagar själv.

Vår lilla plutta💕
(null)

(null)
idasbebi.blogg.se

Träningstokig, sockerberoende och kaffeälskande 28-åring. Skriver om livet som mamma till Edvin (14-10-20).

RSS 2.0